Na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti používame súbory cookie.

viac informácií
Súhlasím Podrobné nastavenia
Prijať zvolené cookies

Coleus kvapky (tinktúra) 50 ml

Coleus (bylinná tinktúra - Pavlove bylinné kvapky). Prírodný bylinný extrakt z koreňov liečivej rastliny Coleus forskohlii na kontrolu telesnej hmotnosti.

Viac detailov

Skladem

249 Kč

Detaily

Coleus (bylinná tinktura - Pavlovy bylinné kapky). Přírodní bylinný extrakt z kořenů léčivé rostliny Coleus forskohlii pro kontrolu tělesné hmotnosti.

Indiánská kopřiva (Coleus forskohlii syn. Plectranthus barbatus)čeleď hluchavkovité - Lamiaceae, SK: -roste na svazích hor Nepálu, Indie a Thajska. Obsahuje kyselinu rosmarinovou a také flavonoidovéglukuronidy a diterpenoidy (forskolin). Obsažené látky působí jako inhibitor acetylcholinesterázy.   Inhibitory acetylcholinesterázy jsou zajímavou skupinou léků, které se využívají k léčbě řady chorob včetně některých forem demence.

Princip účinku: Inhibitory acetylcholinesterázy mají vliv na centrální nervový systém, přesněji řečeno na neurotransmiter známý jako acetylcholin. Neurotransmitery jsou obecně řečeno sloučeniny přenášející vzruchy mezi nervovými buňkami a umožňují správnou funkci neuronů. Nedostatek acetylcholinu má vliv na narušení paměti a rozhodovacích schopností. Toho využívají inhibitory acetylcholinesterázy, které blokují enzym acetylcholinesterázu (a případně některé další enzymy) zodpovědného za rozklad acetylcholinu. To vede ke zvýšení množství acetylcholinu v nervových synapsích a pomáhá zmírňovat příznaky demence.

V ájurvédské tradiční medicíně je Coleus používán k léčbě srdečních onemocnění, křečovitých bolestí a bolestivého močení. Dále jej ajurvéda k léčbě kožních, plicních a zažívacích problémů, pomáhal léčit astma, střevní a svalové křeče i nespavost. Ukázalo se, že hlavní účinek forskolinu je aktivace enzymu adenylátcyklázy což je látka, která napomáhá k šíření informací v těle.

V oběhovém systému forskolin inhibuje aktivitu krevních destiček, což vede ke snížení pravděpodobnosti vzniku krevních sraženin, zvyšuje sílu kontrakce srdečního svalu a tím zlepšuje srdeční funkci, takže je vhodné použít jej u pacientů s anginou pectoris a srdečního selhání. Roztahuje a uvolňuje cévy, čímž přispívá ke snížení krevního tlaku. V mnoha studiích bylo prokázáno zásadní zlepšení pacientů s vážnými srdečními obtížemi a účinné snižování tlaku u většiny pacientů.

Forskolinu má velký potenciál v léčbě alergií, protože alergické stavy, jako je astma, ekzém, či senná rýma jsou jednoznačně spojeny se sníženou intercelulární hladinou cAMP a potažmo vyšší hladinou histaminu, což vždy vede k zvýšení symptomů alergických reakcí. Forskolin zároveň efektivně uvolňuje hladké svalstvo, snižuje rezistenci dýchacích cest a zvyšuje vitální kapacitu, což jsou důležité indikátory plicní funkce.

Forskolin rovněž prokázal schopnost zvýšit produkci hormonů štítné žlázy. Tento mechanismus stimulující štítnou žlázu a tím zvyšující metabolismus může být jedním ze způsobů, jak forskolin podporuje normální tělesnou hmotnost. Normalizaci funkce štítné žlázy může dále také pomáhat při léčbě deprese, neboť deprese je společným rysem hypotyreózy. 

Glaukom je příčinou ztráty zraku, vyznačující se poškození nervů (obvykle spojené se zvýšeným nitroočním tlakem). Je to jedna z hlavních příčin slepoty ve stáří. Bohužel, existuje jen velmi málo prostředků ve výzbroji alternativních praktiků zdravotní péče, které jsou účinné při prevenci nebo léčení tohoto onemocnění. Nicméně, řada studií prokázala, že aplikace očních kapek s obsahem forskolinu mělo za následek významné snížení nitroočního tlaku po dobu až pěti hodin. Vědci se domnívají, že příčinou je opět zvýšení cAMP, které vedlo k tomuto významnému zlepšení. Žádné komerční oční kapky s forkolinem nejsou bohužel v současné chvíli k dispozici, nicméně je možné provádět oční koupele pomocí odvaru z kořenů Coleus forskohlii, což společně s pitím tohoto odvaru může výrazně pomoci osobám trpící glaukomem nebo nitroočním vysokým tlakem.

Psoriáza je charakterizována relativním snížením cAMP v porovnání s cyklickým guanin monofosfátem (cGMP). Tato nerovnováha vede k obrovskému nárůstu buněčného dělení.  U psoriázy se buňky se dělí asi 1000 krát rychleji, než je obvyklé. Forskolin pomáhá zmírnit projevy lupénky normalizací poměru cAMP / cGMP. Léčba pak společně se Smilaxem lékařským a pupalkovým olejem může velice rychle vést k dlouhodobému vyléčení všech nepříjemných projevů nemoci

Studie in vitro ukazují, že forskolin stimuluje lipolýzu (štěpení tuků) v tukových buňkách. Navíc se ukazuje, že mnoho obézních lidí má nižší produkci cAMP. Na základě těchto poznatků bylo provedeno několik studií, a ukázalo se, že účastníci při pravidelném podávání výtažku z kořene Coleus Forskohlii ztratili v průměru 5kg během 8 týdnů a snížili procento tělesného tuku o téměř 8 procent! Hladina krevního tlaku se u testovaných osob rovněž snížila na normální hodnotu. Výsledky tak ukazují, že forskolin může být bezpečným a užitečným doplňkem pro hubnutí a udržování normální tělesné hmotnosti.

Vědci z Brown University dále potvrdili, že forskolin je silný inhibitor agregace krevních destiček, stejně jako silný inhibitor nádorového bujení. Opět navrhli, že forskolin mohl najít své místo v prevenci nádorových metastáz. Forskolin také vykazuje výrazné zvýšení imunitního systému tím, že aktivuje makrofágy a lymfocyty.

Na základě těchto zjevných účinků byl Coleus forskohlii navržen jako užitečná bylinka při léčbě ekzémů a dalších alergických onemocnění, bolestivé menstruace, angíně pectoris, při léčbě syndromu dráždivého tračníku, bolestivosti a infekcích močového měchýře a hypertenze (vysokého tlaku). Rovněž se ukazují možnosti zvýšit pomocí forskolinu rychlost „spalování tuků,“, což ocení zejména ti, kteří se snaží o snížení své hmotnosti. Kromě toho, oční kapky s obsahem forkolinu ukázaly slibné výsledky při zlepšování glaukomu. Coleus forskohlii byl rovněž navržen pro léčbu psoriázy, protože onemocnění souvisí s nízkou úrovní cyklického AMP v kožních buňkách. 

Zdravotní tvrzení týkající se této léčivé rostliny ve formulaci předložené Evropské komisi ke schválení (on hold): Kontrola tělesné hmotnosti - metabolismus lipidů

Nařízení ES 1924/2006 o zdravotních tvrzeních a 1169/2011 o léčebných tvrzeních nám neumožňuje na těchto stránkách uvádět více informací k této léčivé rostlině.

Více informací získáte ze seriózních volně dostupných zdrojů na internetu a z kvalitní literatury. 

Složení tinktury: velejemný melasový ethanol 40%, léčivá rostlina coleus forskohlii.

Výrobce: Bylinné kapky, s.r.o., ČR. Doplněk stravy - neředěná tinktura s vysokým obsahem přírodních účinných látek z nejkvalitnějších léčivých rostlin. Nenahrazuje pestrou stravu. Ukládejte mimo dosah dětí. Nepřekračujte denní dávku. Neskladujte na přímém slunci. Případný zákal není na závadu.

Dávkování: 3x denně 20 kapek do vody či čaje. Výrobek není vhodný pro děti, těhotné a kojící matky a pro pacienty s těžkým onemocněním jater a ledvin.

Interakce: pokud užíváte léky na krevní tlak, jako jsou beta-blokátory, klondin, hydralazin, pak smí být Coleus Forskohli užíván pouze pod dohledem lékaře. Podobně je tomu s léky snižující srážlivost krve jako je warfarin (Coumadin), heparin, klopidogrel (Plavix), tiklopidin (Ticlid), nebo pentoxifilin (Trental), opět je nutné vše konzultovat s lékaři.

Kód: glaukom, zelený zákal, demence, lupénka.

 

Recenzie

Napísať recenziu

Coleus kvapky (tinktúra) 50 ml

Coleus kvapky (tinktúra) 50 ml

Coleus (bylinná tinktúra - Pavlove bylinné kvapky). Prírodný bylinný extrakt z koreňov liečivej rastliny Coleus forskohlii na kontrolu telesnej hmotnosti.